Rizikové faktory neprenosných ochorení
Aké sú rizikové faktory neprenosných ochorení súvisiacich s fyzickou nečinnosťou, s poškodeniami súvisiacimi alkoholom a tabakovými výrobkami.
 
							Aký dopad na naše zdravie majú
  - Tuky v potravinách- Viaceré národné alebo medzinárodné inštitúcie skúmali potenciálny vplyv konzumácie tukov na zdravie, pričom sa zameriavali najmä na kardiovaskulárne účinky a účinky súvisiace s cukrovkou 2. typu. 
  - Vláknina- Príjem vlákniny je spojený so zdravotnými výhodami, ako je gastrointestinálne zdravie a zníženie rizika 
  - Bielkoviny- Bielkoviny sú základnými zložkami všetkých živých organizmov. 
  - Soľ /sodík v potravinách- Sodík je základnou živinou a je nevyhnutný pre normálnu funkciu buniek a pre neurotransmisiu. 
  - Ovocie a zelenina- Príjem ovocia a zeleniny je spojený so znížením rizika neprenosných ochorení, ako sú kardiovaskulárne ochorenia, diabetes mellitus 2. typu a niektoré typy rakoviny. 
  - Cukry a sladidlá- Potenciálny vplyv cukrov na zdravie zahŕňa účinky na cukrovku, glukózu v krvi, reguláciu hmotnosti, krvný tlak, krvné lipidy, dentálnu hygienu. 
  - Voda- Voda je hlavnou zložkou ľudského tela a je nevyhnutná pre život. 
  - Celozrnné výrobky- Celé zrná sú považované za významné zložky zdravej výživy. Konzumácia celých zŕn je spojená so znížením rizika vzniku neprenosných ochorení. 
  - Alkoholické nápoje- Konzumácia alkoholu je známym rizikovým faktorom. 
  - Fyzická aktivita a sedavý spôsob života- Fyzická aktivita je definovaná ako akýkoľvek telesný pohyb produkovaný kostrovým svalom, ktorý si vyžaduje výdaj energie. 
  - Fajčenie a tabakové výrovky- Aktívne aj pasívne fajčenie má škodlivé účinky na zdravie a môže spôsobiť rakovinu. Všetky tabakové výrobky obsahujú širokú škálu toxických a rakovinotvorných zlúčenín. 
