Rizikové faktory neprenosných ochorení

Aké sú rizikové faktory neprenosných ochorení súvisiacich s fyzickou nečinnosťou, s poškodeniami súvisiacimi alkoholom a tabakovými výrobkami.

Rizikové faktory neprenosných ochorení

Aký dopad na naše zdravie majú 

 

  • Tuky v potravinách

    Tuky v potravinách

    Viaceré národné alebo medzinárodné inštitúcie skúmali potenciálny vplyv konzumácie tukov na zdravie, pričom sa zameriavali najmä na kardiovaskulárne účinky a účinky súvisiace s cukrovkou 2. typu.

  • Vláknina

    Vláknina

    Príjem vlákniny je spojený so zdravotnými výhodami, ako je gastrointestinálne zdravie a zníženie rizika

  • Bielkoviny

    Bielkoviny

    Bielkoviny sú základnými zložkami všetkých živých organizmov.

  • Soľ /sodík v potravinách

    Soľ /sodík v potravinách

    Sodík je základnou živinou a je nevyhnutný pre normálnu funkciu buniek a pre neurotransmisiu.

  • Ovocie a zelenina

    Ovocie a zelenina

    Príjem ovocia a zeleniny je spojený so znížením rizika neprenosných ochorení, ako sú kardiovaskulárne ochorenia, diabetes mellitus 2. typu a niektoré typy rakoviny.

  • Cukry a sladidlá

    Cukry a sladidlá

    Potenciálny vplyv cukrov na zdravie zahŕňa účinky na cukrovku, glukózu v krvi, reguláciu hmotnosti, krvný tlak, krvné lipidy, dentálnu hygienu.

  • Voda

    Voda

    Voda je hlavnou zložkou ľudského tela a je nevyhnutná pre život.

  • Celozrnné výrobky

    Celozrnné výrobky

    Celé zrná sú považované za významné zložky zdravej výživy. Konzumácia celých zŕn je spojená so znížením rizika vzniku neprenosných ochorení.

  • Alkoholické nápoje

    Alkoholické nápoje

    Konzumácia alkoholu je známym rizikovým faktorom.

  • Fyzická aktivita a sedavý spôsob života

    Fyzická aktivita a sedavý spôsob života

    Fyzická aktivita je definovaná ako akýkoľvek telesný pohyb produkovaný kostrovým svalom, ktorý si vyžaduje výdaj energie.

  • Fajčenie a tabakové výrovky

    Fajčenie a tabakové výrovky

    Aktívne aj pasívne fajčenie má škodlivé účinky na zdravie a môže spôsobiť rakovinu. Všetky tabakové výrobky obsahujú širokú škálu toxických a rakovinotvorných zlúčenín.

Prihlásenie

Zabudnuté heslo

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie

Zabudnuté heslo