Rizikové faktory neprenosných ochorení
Aké sú rizikové faktory neprenosných ochorení súvisiacich s fyzickou nečinnosťou, s poškodeniami súvisiacimi alkoholom a tabakovými výrobkami.

Aký dopad na naše zdravie majú
Tuky v potravinách
Viaceré národné alebo medzinárodné inštitúcie skúmali potenciálny vplyv konzumácie tukov na zdravie, pričom sa zameriavali najmä na kardiovaskulárne účinky a účinky súvisiace s cukrovkou 2. typu.
Vláknina
Príjem vlákniny je spojený so zdravotnými výhodami, ako je gastrointestinálne zdravie a zníženie rizika
Bielkoviny
Bielkoviny sú základnými zložkami všetkých živých organizmov.
Soľ /sodík v potravinách
Sodík je základnou živinou a je nevyhnutný pre normálnu funkciu buniek a pre neurotransmisiu.
Ovocie a zelenina
Príjem ovocia a zeleniny je spojený so znížením rizika neprenosných ochorení, ako sú kardiovaskulárne ochorenia, diabetes mellitus 2. typu a niektoré typy rakoviny.
Cukry a sladidlá
Potenciálny vplyv cukrov na zdravie zahŕňa účinky na cukrovku, glukózu v krvi, reguláciu hmotnosti, krvný tlak, krvné lipidy, dentálnu hygienu.
Voda
Voda je hlavnou zložkou ľudského tela a je nevyhnutná pre život.
Celozrnné výrobky
Celé zrná sú považované za významné zložky zdravej výživy. Konzumácia celých zŕn je spojená so znížením rizika vzniku neprenosných ochorení.
Alkoholické nápoje
Konzumácia alkoholu je známym rizikovým faktorom.
Fyzická aktivita a sedavý spôsob života
Fyzická aktivita je definovaná ako akýkoľvek telesný pohyb produkovaný kostrovým svalom, ktorý si vyžaduje výdaj energie.
Fajčenie a tabakové výrovky
Aktívne aj pasívne fajčenie má škodlivé účinky na zdravie a môže spôsobiť rakovinu. Všetky tabakové výrobky obsahujú širokú škálu toxických a rakovinotvorných zlúčenín.