rázcestník
-
Tuky v potravinách
Viaceré národné alebo medzinárodné inštitúcie skúmali potenciálny vplyv konzumácie tukov na zdravie, pričom sa zameriavali najmä na kardiovaskulárne účinky a účinky súvisiace s cukrovkou 2. typu.
-
Vláknina
Príjem vlákniny je spojený so zdravotnými výhodami, ako je gastrointestinálne zdravie a zníženie rizika
-
Bielkoviny
Bielkoviny sú základnými zložkami všetkých živých organizmov.
-
Soľ /sodík v potravinách
Sodík je základnou živinou a je nevyhnutný pre normálnu funkciu buniek a pre neurotransmisiu.
-
Ovocie a zelenina
Príjem ovocia a zeleniny je spojený so znížením rizika neprenosných ochorení, ako sú kardiovaskulárne ochorenia, diabetes mellitus 2. typu a niektoré typy rakoviny.
-
Cukry a sladidlá
Potenciálny vplyv cukrov na zdravie zahŕňa účinky na cukrovku, glukózu v krvi, reguláciu hmotnosti, krvný tlak, krvné lipidy, dentálnu hygienu.
-
Voda
Voda je hlavnou zložkou ľudského tela a je nevyhnutná pre život.
-
Celozrnné výrobky
Celé zrná sú považované za významné zložky zdravej výživy. Konzumácia celých zŕn je spojená so znížením rizika vzniku neprenosných ochorení.
-
Alkoholické nápoje
Konzumácia alkoholu je známym rizikovým faktorom.
-
Fyzická aktivita a sedavý spôsob života
Fyzická aktivita je definovaná ako akýkoľvek telesný pohyb produkovaný kostrovým svalom, ktorý si vyžaduje výdaj energie.
-
Fajčenie a tabakové výrovky
Aktívne aj pasívne fajčenie má škodlivé účinky na zdravie a môže spôsobiť rakovinu. Všetky tabakové výrobky obsahujú širokú škálu toxických a rakovinotvorných zlúčenín.