rázcestník
- 
					
				
				  Tuky v potravináchViaceré národné alebo medzinárodné inštitúcie skúmali potenciálny vplyv konzumácie tukov na zdravie, pričom sa zameriavali najmä na kardiovaskulárne účinky a účinky súvisiace s cukrovkou 2. typu. 
- 
					
				
				  VlákninaPríjem vlákniny je spojený so zdravotnými výhodami, ako je gastrointestinálne zdravie a zníženie rizika 
- 
					
				
				  BielkovinyBielkoviny sú základnými zložkami všetkých živých organizmov. 
- 
					
				
				  Soľ /sodík v potravináchSodík je základnou živinou a je nevyhnutný pre normálnu funkciu buniek a pre neurotransmisiu. 
- 
					
				
				  Ovocie a zeleninaPríjem ovocia a zeleniny je spojený so znížením rizika neprenosných ochorení, ako sú kardiovaskulárne ochorenia, diabetes mellitus 2. typu a niektoré typy rakoviny. 
- 
					
				
				  Cukry a sladidláPotenciálny vplyv cukrov na zdravie zahŕňa účinky na cukrovku, glukózu v krvi, reguláciu hmotnosti, krvný tlak, krvné lipidy, dentálnu hygienu. 
- 
					
				
				  VodaVoda je hlavnou zložkou ľudského tela a je nevyhnutná pre život. 
- 
					
				
				  Celozrnné výrobkyCelé zrná sú považované za významné zložky zdravej výživy. Konzumácia celých zŕn je spojená so znížením rizika vzniku neprenosných ochorení. 
- 
					
				
				  Alkoholické nápojeKonzumácia alkoholu je známym rizikovým faktorom. 
- 
					
				
				  Fyzická aktivita a sedavý spôsob životaFyzická aktivita je definovaná ako akýkoľvek telesný pohyb produkovaný kostrovým svalom, ktorý si vyžaduje výdaj energie. 
- 
					
				
				  Fajčenie a tabakové výrovkyAktívne aj pasívne fajčenie má škodlivé účinky na zdravie a môže spôsobiť rakovinu. Všetky tabakové výrobky obsahujú širokú škálu toxických a rakovinotvorných zlúčenín. 

 
			 
			 
			 
			 
			 
			 
			 
			 
			 
			